Het Morille wijnverhaal

dinsdag, april 5, 2022 - 21:30

Zoals sommigen onder u misschien reeds weten hebben we bij restaurant Morille een nieuwe wijnkaart met enkel Nederlandse en Belgische wijnen. Ook bij onze aangepaste drankarrangementen serveren we wijnen en huisgemaakte drankjes van eigen bodem of van dichtbij en zoveel mogelijk biologisch en/of met wildpluk.
We blijven ook in de toekomst verder op zoek gaan naar mooie, exclusieve wijnen en dranken van eigen bodem of in elk geval van dichtbij. Ook onze bieren gaan mee in deze filosofie: wildpluk, biologisch, duurzaam, ... Het 'Morille-verhaal' dus! onderscheidend, duurzaam, van dichtbij en altijd met een knipoog naar de natuur.

Wijnverhaal – Hoofdstuk 1 – Ô de Craie
Als eerste wijn in ons verhaal lichten we u graag onze wijnsuggestie van het seizoen toe, namelijk de Ô de Craie 2020 van Vin de Liège uit het Belgische Luik. Dit is onze aanrader bij het Oosterscheldekreeft- en aspergemenu. Een witte wijn met heel veel fraîcheur, rijp steenfruit en exotische toetsen in de neus. De lentebloesem maakt het aromaprofiel helemaal af.
Ô de Craie is een monocépage van Johanniterdruif. Johanniter is een relatief jonge, witte druif (1968), een kruising van Riesling, Seyve-Villard, Rulander en Gutedel.
Wijnhuis Vin de Liège staat bekend om zijn kwaliteit en zorg voor het milieu. Dat past sluit naadloos aan bij wat we bij Morille belangrijk vinden. De druiven bij Vin de Liège worden nog handgeplukt en gaan na een korte maceratie en persing op RVS voor de fermentatie.
Een proficiat aan wijnbouwer en oenoloog Romain Bévillard en zijn team voor deze mooie parel uit Luik!

Wijnverhaal – Hoofdstuk 2 – Zomerse bubbels
In deze prille lente willen we u laten wegdromen bij een glas sprankelende bubbels. We presenteren u de WISCOUTRE BRUT en de WISCOUTRE BRUT ROSÉ van Domaine Entre-Deux-Monts. Mousserende wijnen met een explosie aan fijne belletjes in het glas bij het uitschenken. Het wijnhuis bevindt zich in het West-Vlaamse Heuvelland tussen de Zwarte Berg en de Rode Berg in het dorpje Westouter. De wijn dankt zijn naam aan de Frankische benaming van het dorpje Westouter: Wiscoutre.
De Brut heeft een lichtgele kleur met in de neus sappig steenfruit en sinaasappel. De Kerner- en Chardonnaydruiven worden met de hand geplukt. De volledige trossen worden geperst, waarna een fermentatie volgt op lage temperatuur. Daarna worden de gistcellen toegevoegd en liggen de flessen wijn 16 maanden ‘sur lattes’. In deze periode ontstaan de sprankelende bubbels.
Voor de Brut Rosé is de Pinot Noir druif toegevoegd aan de assemblage. De rosé heeft wat extra complexiteit en kruidigheid met knapperig rood fruit in de neus. Ook hier worden de hele druiventrossen handgeplukt. De rosé gaat na het blenden 20 maanden ‘sur lattes’.
Deze fijne Belgische mousserende wijnen zijn perfect om van te genieten op ons terras. Als aperitief vormen ze ook een goede start van uw diner.